Спонсорирани връзки
Автосервизи | Магазини | Обяви | Автомонтьор | Търсене

10 съвета как да намалим разхода на гориво

1. Не натискайте педала до дупка
Движението с максимална скорост е абсолютно непрепоръчително. Няма автомобил, който да не харчи безумно в режим на постоянно пълно натоварване с пълна газ.

2. Напомпайте добре гумите на автомобила си
Налягането в гумите е изключително важен компонент в общата енергийна схема. Те са изградени от различни пластове, които се трият помежду си, отделят топлина и изразходват енергия. Колкото по-меки са, толкова по-валидно е това. Затова нашият съвет е да не пестите въздуха и непрекъснато да поддържате предписаното максимално налягане.

3. При продължително спиране гасете двигателя
Двигател, който работи в състояние на покой на автомобила, не извършва никаква полезна работа - само харчи гориво и замърсява околната среда. Затова, спрете ли за повече от 15 секунди, гасете мотора. Ще се зарадвате на цял спестен литър бензин. Това е особено важно във все по-натоварения трафик на големите градове.

4. Намалете излишните килограми
Автомобилът е като човека. Натрупаното в повече тегло само го затормозява и не води до нищо хубаво. Изхвърлете всички ненужни каси от напитки, туби от антифриз и прочие "баласт". Така ще свалите 40, а нерядко и повече излишни килограми. При модерен автомобил от среден размер 100 кг в повече водят до около половин литър преразход на гориво.

5. Пълна газ и бързо превключване
на предавките На пръв поглед звучи абсурдно, но е факт - ускоряването с пълна газ може да спести до десет процента гориво при бензинов двигател. Това правило обаче е валидно само при механична трансмисия. При пълна газ дроселовата клапа не създава почти никакво съпротивление в смукателния тракт, поради което се подобряват пълненето и ефективността на горивните процеси.

6. Махнете багажниците от покрива
Човек не може да променя конструкцията на автомобила си. Често може да се видят обаче коли, които "мъкнат" по покривите си разни багажници за ски, въпреки че в момента никой няма нужда от тях. Преразходът от тях обаче възлиза средно на половин литър гориво на 100 км. Добавянето на един велосипед на капака пък се превръща в истински кошмар, защото покачването на разхода може да нарасне до безумните 5 литра на всеки 100 км пробег.

7. Слагайте висококачествено масло
Качественото смазване води до по-ефективна работа на всяка машина, а в дългосрочен план - и до значителни икономии. По тази причина при следващата смяна налейте висококачествено масло. Модерните смазващи течности с вискозитетен клас 0W или 5W са изключително важен компонент за намаляване разхода на гориво. Един литър от синтетичните струва малко повече, но снижава разхода с до пет процента.

8. Ще пътувате по-дълго, ако пестите тока
Електричеството в автомобила се произвежда от генератор, който от своя страна се задвижва от двигателя. Ако включите повече консуматори, разходът на гориво съвсем логично ще се покачи. Ето няколко цифри, които ясно показват за какво става дума и каква енергия ви коства всеки от електроконсуматорите и съответстващия разход на гориво на всеки 100 км:
климатична инсталация 0,5 до 1 л
фарове за мъгла 0,1 до 0,3 л
вентилатор 0,08 до 0,3 л
радиоприемник 0,06 до 0,21 л
аудиосистема 0,2 до 0,7 л

9. Поддържайте ниски обороти
Поддържането на оборотите в по-ниската част на скалата ще намали значително разхода ви на гориво. Ето ви един нагледен пример - при движение на пета предавка с 50 км/ч Форд Фокус 1.8 изразходва само 4 литра/100 км, докато поддържането на същата скорост на втора предавка "гълта" по 8,7 литра

10. Откажете се от навика "газ-спирачки"
Много е важно да се научите да предвиждате ситуациите. Не бива да връхлитате бясно върху движещия се отпред автомобил или да удряте рязко спирачки по светофарите. Не трябва и да ускорявате рязко, и след това рязко да спирате. Спортните амбиции в града са абсолютно излишни. Движете се с отпуснат педал на газта и оставете автомобила да върви по инерция.

Ето и един "безплатен съвет":
Зареждайте сутрин
През зимата това не е от особено значение, но през лятотото е добре да спазвате правилото. Горивото се сипва от бензиностанцията на литри - тоест на обем. Сутрин, когато е по-хладно, то е с намален обем и затова ще спечелите до половин литър, ако напълните целия резервоар.Най-посещавани Кой е тук в момента