Спонсорирани връзки
Автосервизи | Магазини | Обяви | Автомонтьор | Търсене

20 най-важни въпроса за нашия автомобил



Може ли да използваме добавки към маслото?

Съставките на нашите масла са подбрани така, че да се постигне оптимален резултат. Използването на добавки може да създаде ненужни и дори вредни смеси. Различни производители дори забраняват използването на добавки към маслото.



Може ли да сложа в скоростната кутия същите масла като в двигателя?

Отговорът на този въпрос зависи от използваната технология. Въпреки че някои по-стари превозни средства позволяват едно и също масло да се използва за двигателя и скоростната кутия, новите превозни средства изискват различни продукти за всеки от тях. Следвайте препоръките на производителя.



Може ли да използвам масло за дизелов двигател в бензинов двигател и обратно?

Бензиновите и дизеловите двигатели имат различни изисквания за смазване. По време на своето създаване маслата преминават през известен брой тестове, някои от които са общи за дизеловите и за бензиновите двигатели, а други са специфични за единия или другия вид, което категоризира техните характеристики. В края на този процес те получават стандарт за съответствие API или ACEA/CCMC. Тези спецификации характеризират приемливото функциониране на маслата при всеки вид бензинов или дизелов двигател. Маслата за четиритактовите двигатели обикновено съответстват с бензиновите и дизеловите спецификации. Например, масло API SJ/CF отговаря на бензиновата спецификация SJ и дизеловата спецификация CF. Но това не означава, че тя ще действа по същия начин и при бензиновите, и при дизеловите двигатели. Поради това ТОТАЛ е създал специализирани асортименти, оптимизирани или за бензин, или за дизел.



Може ли да смеся два различни вида масла?

Маслата винаги са оптимизирани така, че да отговарят на изискванията на международните класификации (API, ACEA). Въпреки това има различни начини за формулиране на специфичен вид масло. Смесването на две масла с еквивалентни качества няма да създаде проблем, но крайното действие не може да бъде гарантирано. Всички пазарни масла (за бензинови или дизелови двигатели, минерални или синтетични) може да се смесват. Въпреки това смесването на две масла от различно качество намалява по-доброто качество.



Може ли да използвам автомобилно моторно масло в моя мотоциклет?

Не, тъй като четиритактовите двигатели на мотоциклетите не работят при същите условия, като тези на автомобилите (повече обороти в минута на двигателя и по-висока температура). Моторното масло може също тЗака да се използва за смазване на скоростната кутия, което изисква формула с ДОБАВКИ ЗА ЕКСТРЕМНО НАТОВАРВАНЕ (ЕР качества). От друга страна, маслата за пътническите превозни средства съдържат ПРЕЧИСТВАЩИ ДОБАВКИ с високо съдържание на пепел. При двигателите на мотоциклети те причиняват формирането на отлагания на газоразпределителния механизъм и буталните пръстени, което може да причини изгаряне на клапан или перфорация на бутало.



Какво причинява падане на налягането на маслото?

По време на нормална работа на превозното средство маслото е жизненоважно за осигуряване на уплътнение между горивната камера и картера. Индикаторът за налягането на маслото показва колко добре протича това.Необичайно падане на налягането на маслото може да е причинено от по-нисък вискозитет на моторното масло вследствие на разреждане с гориво (проблем с инжектора); твърде малко масло в смазочната система (вследствие на теч на масло, прекомерен разход на масло или разваляне на помпата за маслото); или дори износване на механична част.



Маслото има ли нужда от доливане?

Нивото на моторното масло трябва да се проверява редовно, за да се предотвратят инциденти. Малко количество масло, циркулиращо в мотора, винаги изгаря (двигател в добро състояние изразходва между 0.2 и 0.5 литра масло на всеки 1,000 километра), но последователните доливания на масло не са заместител на смяната на маслото.Съответно, нормално е двигателят да изразходва малко количество масло, което може да се компенсира чрез доливания между смените на маслото; въпреки това прекомерната нужда от доливания може да е показател за механични проблеми (течове и други).



Какво прави маслото?

Всеки собственик на превозно средство знае, че маслата са жизненоважни за правилната работа на двигателя:

•намалява триенето между движещите се части;
•охлаждат горещите точки на двигателя и движещите се части;
•осигуряват почистване на частите на двигателя;
•осигуряват уплътнение между частите на двигателя;
•защитават вътрешните повърхности на двигателя от корозия.
За дa се изпълняват горните функции оптимално се използват Добавките.



Как може да прецените качествата и характеристиките на маслата?

Етикетите на продуктите предоставят значително количество информация относно действието на маслата.
Повече за: Как да прочетете етикета на опаковката?



Какви са предимствата на качественото масло?

Доброкачественото масло носи на шофьорите известен брой ползи:

•по-лесен старт при ниски температури и намалено износване (20% до 30% от износването на двигателя възниква между запалването и достигането на оптимална температура на двигателя);
•по-дълъг живот на двигателя;
•спестяване на гориво в резултат на намалено триене на движещете се части и по-добра работа на двигателя.



Какво е предимството от това да сте в крак с новите технологии?

В сферата на технологията, моторните смазки трябва непрестанно да се развиват в посока по-добро представяне, свързано с развиването на двигателите, употребата, изискванията на производителя, както и изискванията на потребителите и законотворците:

•по-строги изисквания свързани с околната среда;
•постоянно увеличаване на мощността на двигателите;
•по-малък капацитет на масления картер;
•по-дълги периоди между смените на маслото, по-висок среден брой на изминати километри



Защо трябва да изберете синтетично масло?

Полусинтетичните и синтетични масла са направени от неконвенционални базови масла с употребата на сложни химични процеси, които придават специални свойства на крайните продукти. Първо, високото ниво на вискозитет на използваните базови масла придават на крайния продукт забележително устойчив вискозитет независимо от температурата. Това свойство е едно от главните им предимства пред минералните масла, направени от конвенционални базови масла, които изискват по-голям брой добавки с цел подобряване на вискозитета. Устойчивостта на маслата при широк температурен диапазон гарантира оптимална ефикасност при фазата на студен старт, който натоварва двигателя, както и в условията на прекомерна топлина. Маслата на синтетична основа показват по-голяма устойчивост на окисляване, което им дава по-дълъг ефективен живот и по този начин гарантира по-дълъг живот на двигателя. Накрая, употребата на неконвенционални базови масла разрешава разработката на по-течни масла без да бъдат по-летливи; което води до намаляване на разхода на масло.
Следоватално изборът на масло на синтетична основа е технологично напреднал избор за по-голяма ефикасност, трайност и ограничен разход на масло.



Какви са предимствата на всесезонните масла?

Всесезонното масло е това, чиито свойства са изкуствено модифицирани с цел намаляване промяната във вискозитета при промяна на температурата. Всесезонното масло е по-течно при ниски температури и по-гъсто при високи температури, отколкото е едносезонното масло.
По-конкретно, това означава че:

•когато превозното средство не се използва (за няколко часа), моторното масло се стича в картера, така че при запалване е необходимо известно време (няколко секунди), за да стигне отново до всички части на двигателя, които трябва да бъдат смазани. След като всесезонното масло е по-течно при ниски температури, то достига до различните компоненти на двигателя по-бързо, отколкото едносезонното, при което се намалява износването при запалване.
•Всесезонното масло позволява "спестяване на гориво" около 1.5% до 3% отколкото едносезонното масло.
Всесезонните масла защитават по-добре двигателя при ниски и високи температури, отколкото едносезонните, поради това, че поддържат оптимален вискозитет при различните температури на работа на двигателя.



Какво масло трябва да използвам при турбокомпресорните превозни средства?

С цел изпълняване на нуждите от масло и охлаждане на вала на турбокомпресора, маслото трябва да отговаря на много строги критерии. Валът достига много високи температури благодарение на близостта на изгорелите газове. Маслото трябва да смазва вала непрекъснато, в противен случай високите температури ще го повредят и тогава температурата бързо ще достигне много високи нива.
Тези условия означават, маслото трябва да предлага в значителна степен почистващи свойства, устойчивост срещу окисляване и формиране на наслагвания, и по-специално много висока термична устойчивост. Следователно употребата на СИНТЕТИЧНИ масла е най-препоръчителното решение при тези условия. Турбокомпресорите са характерни за дизеловите двигатели, тъй като е много лесно за бензиновите двигатели да достигнат до същото ниво на мощност чрез други средства, като електронни инжекторие, многоклапанни системи и др.



Всички масла ли са адаптирани за превозни средства, снабдени с каталитичен конвертор?

Отговорът е ясен и кратък: НЕ.
Предизвикателството за по-чиста природна среда е прието от КАТАЛИТИЧНИЯ КОНВЕРТОР, чиято роля е до довърши изгарянето на газовете точно преди да излязат в атмосферата. За да щадят околната среда, маслата трябва да имат високи смазочни свойства, по-добри почистващи качества, както и ниско съдържание на сяра и фосфор. Тези изисквания са съществени за маслата, които ще се използват при превозни средства, снабдени с каталитични конвертори. Употребата на неадаптирано масло може да повреди каталитичния конвертор. Синтетичните смазки са силно препоръчителни, поради вътрешните свойства на тяхната основа.



Защо трябва да сменям маслото?

Смяната на маслото е съществено за поддържане на превозното средство в топ кондиция:

•Понеже маслата събират частици от вътрешното и външното замърсяване (сажди, частици от износен метал);
•Тъй като ефикасността на маслото намалява поради:
- разреждане с вода и гориво,
- окисляване,
- изразходване на добавки.



Колко често трябва да се сменя маслото?

•Най-малко веднъж годишно.
•Препоръчаната от производителя честота може да бъде променяна според:
- Използваната масло,
- Употребата на превозното средство (провинция, град, магистрала),
- Термичните и механични изисквания.
•Никога не шофирайте с ниво на масло под минималната черта на маслопоказателя. Под тази черта няма достатъчно масло, което причинява по-бърза циркулация на течността и ускорено износване на маслото.
Препоръчително е да проверявате нивото редовно на всеки 1 000 км и особено преди дълго пътуване.



Може ли да избера друга категория вискозитет при смяната на маслото?

Да, като при избора вземете под внимание условията на употреба на превозното средство, околната среда и климатичните условия.



Какви опаковки масло трябва да избера?

Ако сами сменяте маслото, ще ви трябва 5-литрова опаковка, като се има предвид, че средният капацитет на масления картер е 4,5 литра. Но напоследък се забелязва тенденция на намаляване на количеството използвано масло, така че проверете в сервизната книжка.
Ако доливате между две смени на маслото, опаковка от 1 литър ще е достатъчна.



Може ли да съхранявам масло? Ще се развали ли?

В затворена опаковко при съхранение над 0°C вашето масло ще запази всичките си качества. Въпреки това е препоръчително опаковката да бъдат добре затворени, за да се избегне замърсяване с вода.



Какво да правя с използвано масло?

Да го излеете в задния двор? Това е противозаконно!
Качеството и биоразпадането на маслата са се подобрили, но тези продукти са пълни със замърсяващи частици, които може да бъдат вредни за околната среда. Може да изхвърлите вашето масло в специални контейнери, намиращи се на паркингите на супермаркетите или във вашия квартален сервиз.
Най-посещавани Кой е тук в момента