Спонсорирани връзки
Автосервизи | Магазини | Обяви | Автомонтьор | Търсене

Кола втора употреба! Рискове и предимства

На повечето от нас се налага да притежаваме автомобил втора употреба, поради простата причина, че не всеки може да си позволи закупуването на нова кола от шоурума. Още щом заговорим за автомобили втора употреба, голяма част от мъжете, а защо не и от дамите, се досещат за поне един или два случая, в които те самите или техни приятели/роднини са били жестоко измамени от търговци на употребявани коли. Естествено не става въпрос за големи престъпни организации, а по скоро за групи от по 3-4 човека, които се организират, като прекупвачи на автомобили. Това са хора, които пътуват най-често до Италия или Австрия и купуват коли от автокъщи там. След това обикновено колата се качва на автовоз и се транспортира до България, като преди продажбата се излъсква и позакърпва така, че купувачът да „налапа въдицата” и да даде исканата цена (обикновено доста по-висока от реалната).

Експерти от полицията обаче разказаха, че в последно време са зачестили сигналите от излъгани купувачи за това, че вместо добре подържана кола са купили развалина, която след месец–два започва да се разпада и да дава какви ли не дефекти. Полицаите обаче обясняват, че в случая много трудно може да бъде установена точната измама, тъй като купувачът сам оглежда колата преди да я плати и обикновено не се съставя адекватен договор за покупко-продажба за реално платената цена, състоянието на въпросния автомобил и гаранции от страна на продавача.

Често и колите, вкарвани у нас, са в лошо състояние не по вина на прекупвача, а не са малко и случаите, в които самите търговци са лъгани зад граница. Това е така, тъй като най-големите автокъщи за коли втора употреба в Италия и Австрия се държат от албанци, румънци и сърби. Според полицаи в тях вероятността да попаднеш на автомобил, събиран от няколко други, или пък на крадена и по-късно пребоядисвана кола е доста голяма. Ако крадената кола е нисък клас, често и собственикът на Запад не си я търси и така тя просто потъва в България. Полицията твърди, че подобни автомобили в страната има стотици. Те се продават и по автокъщите, и чрез частни обяви. Най-рисковите в този случай са автомобилите от нисък клас – те се ремонтират сравнително по-евтино, а и вероятността полицията да се заинтересува от произхода на такава кола е почти нулева.

Друга честа практика на част от автокъщите, най-вече в Италия, е да продават ударени коли, които са грижливо поправени и пребоядисани. След месец–два каране обаче такава кола започва да дава доста дефекти, а поправката й излиза цяло състояние. Ако сте решили да купувате кола, по-добре си платете на майстор от сервиз да дойде с вас и да я погледне вместо да рискувате, съветват от полицията. Така няма да можете да станете жертва на измама. От полицията препоръчват още да се внимава много с автомобили, които се продават като нов внос, а са със сложени български номера. В случая колата или има скрит дефект или има проблем с произхода й.

Прекалено ниските цени на колите у нас, въпреки присъединяването на страната ни към Европейския съюз, също говорят за скрит проблем. Не е възможно „Ауди А 4” например, да струва по-малко от 10 000 лева особено, ако е внесено през 2006 г. Такава кола струва и в Германия поне 4000 евро. Като се сложи пътят и таксите при цена от 10 хиляди у нас, излиза, че продавачът е на загуба.

Експерти препоръчват и да се избягва покупката на кола, внос от Италия. Там измамите с коли „секънд хенд” са най-масови, макар че често колите са с перфектен външен вид и често документите им сочат, че идват от шоу рум на известни марки. Най-често колите от Италия са с разбита ходова част и трагично състояние на двигателя. Така че, ако купувате употребявана кола от Италия, си пригответе поне още 1000 лева за ремонти след това.

Най-добри са возилата от Швейцария и Германия, но там пък цените са доста високи и не можете да си купите кола на над 5–6 години – такива по улиците поти няма. Макар че според специалисти в автомобилния бранш най-добра е новата кола, но тя най-често не е по джоба на средния българин. Тук в интернет пространството има безкрайно много информация и съвети за кандидат купувачите на коли втора ръка, затова нашия съвет е прочетете тук таме по нещо и се информирайте преди да станете поредната жертва на измама.

Блог-сайтът на Автокъща Боми Ауто предлага изобилие от полезна информация за автомобилите втора ръка. Не забравяйте, че измамните сформирования търсят предимно хора без познания и опит, за да припечелят пари с лекота. Не допускайте това да се случи с вас. Прегледайте нашите съвети и бъдете винаги добре информирани и в крак с новостите.


» Какво да прегледам при оглед на автомобил втора употреба?



Най-посещавани Кой е тук в момента