Спонсорирани връзки
Автосервизи | Магазини | Обяви | Автомонтьор | Търсене

Каталози Авто Мото






Quartz
Моторни масла и специални течности за леки и лекотоварни автомобили.
Изтегли




Total
Моторни и трансмисионни масла за тежкотоварни превозни средства.
Изтегли




Rubia_FE
Fuel Economy - стратегия за мазане, доказала своята ефективност.
Изтегли




Moldol, Biomoldol
Кофражни масла.
Изтегли



20 най-важни въпроса за нашия автомобил



Може ли да използваме добавки към маслото?

Съставките на нашите масла са подбрани така, че да се постигне оптимален резултат. Използването на добавки може да създаде ненужни и дори вредни смеси. Различни производители дори забраняват използването на добавки към маслото.



Може ли да сложа в скоростната кутия същите масла като в двигателя?

Отговорът на този въпрос зависи от използваната технология. Въпреки че някои по-стари превозни средства позволяват едно и също масло да се използва за двигателя и скоростната кутия, новите превозни средства изискват различни продукти за всеки от тях. Следвайте препоръките на производителя.



Може ли да използвам масло за дизелов двигател в бензинов двигател и обратно?

Бензиновите и дизеловите двигатели имат различни изисквания за смазване. По време на своето създаване маслата преминават през известен брой тестове, някои от които са общи за дизеловите и за бензиновите двигатели, а други са специфични за единия или другия вид, което категоризира техните характеристики. В края на този процес те получават стандарт за съответствие API или ACEA/CCMC. Тези спецификации характеризират приемливото функциониране на маслата при всеки вид бензинов или дизелов двигател. Маслата за четиритактовите двигатели обикновено съответстват с бензиновите и дизеловите спецификации. Например, масло API SJ/CF отговаря на бензиновата спецификация SJ и дизеловата спецификация CF. Но това не означава, че тя ще действа по същия начин и при бензиновите, и при дизеловите двигатели. Поради това ТОТАЛ е създал специализирани асортименти, оптимизирани или за бензин, или за дизел.



Може ли да смеся два различни вида масла?

Маслата винаги са оптимизирани така, че да отговарят на изискванията на международните класификации (API, ACEA). Въпреки това има различни начини за формулиране на специфичен вид масло. Смесването на две масла с еквивалентни качества няма да създаде проблем, но крайното действие не може да бъде гарантирано. Всички пазарни масла (за бензинови или дизелови двигатели, минерални или синтетични) може да се смесват. Въпреки това смесването на две масла от различно качество намалява по-доброто качество.



Може ли да използвам автомобилно моторно масло в моя мотоциклет?

Не, тъй като четиритактовите двигатели на мотоциклетите не работят при същите условия, като тези на автомобилите (повече обороти в минута на двигателя и по-висока температура). Моторното масло може също тЗака да се използва за смазване на скоростната кутия, което изисква формула с ДОБАВКИ ЗА ЕКСТРЕМНО НАТОВАРВАНЕ (ЕР качества). От друга страна, маслата за пътническите превозни средства съдържат ПРЕЧИСТВАЩИ ДОБАВКИ с високо съдържание на пепел. При двигателите на мотоциклети те причиняват формирането на отлагания на газоразпределителния механизъм и буталните пръстени, което може да причини изгаряне на клапан или перфорация на бутало.



Какво причинява падане на налягането на маслото?

По време на нормална работа на превозното средство маслото е жизненоважно за осигуряване на уплътнение между горивната камера и картера. Индикаторът за налягането на маслото показва колко добре протича това.Необичайно падане на налягането на маслото може да е причинено от по-нисък вискозитет на моторното масло вследствие на разреждане с гориво (проблем с инжектора); твърде малко масло в смазочната система (вследствие на теч на масло, прекомерен разход на масло или разваляне на помпата за маслото); или дори износване на механична част.



Маслото има ли нужда от доливане?

Нивото на моторното масло трябва да се проверява редовно, за да се предотвратят инциденти. Малко количество масло, циркулиращо в мотора, винаги изгаря (двигател в добро състояние изразходва между 0.2 и 0.5 литра масло на всеки 1,000 километра), но последователните доливания на масло не са заместител на смяната на маслото.Съответно, нормално е двигателят да изразходва малко количество масло, което може да се компенсира чрез доливания между смените на маслото; въпреки това прекомерната нужда от доливания може да е показател за механични проблеми (течове и други).



Какво прави маслото?

Всеки собственик на превозно средство знае, че маслата са жизненоважни за правилната работа на двигателя:

•намалява триенето между движещите се части;
•охлаждат горещите точки на двигателя и движещите се части;
•осигуряват почистване на частите на двигателя;
•осигуряват уплътнение между частите на двигателя;
•защитават вътрешните повърхности на двигателя от корозия.
За дa се изпълняват горните функции оптимално се използват Добавките.



Как може да прецените качествата и характеристиките на маслата?

Етикетите на продуктите предоставят значително количество информация относно действието на маслата.
Повече за: Как да прочетете етикета на опаковката?



Какви са предимствата на качественото масло?

Доброкачественото масло носи на шофьорите известен брой ползи:

•по-лесен старт при ниски температури и намалено износване (20% до 30% от износването на двигателя възниква между запалването и достигането на оптимална температура на двигателя);
•по-дълъг живот на двигателя;
•спестяване на гориво в резултат на намалено триене на движещете се части и по-добра работа на двигателя.



Какво е предимството от това да сте в крак с новите технологии?

В сферата на технологията, моторните смазки трябва непрестанно да се развиват в посока по-добро представяне, свързано с развиването на двигателите, употребата, изискванията на производителя, както и изискванията на потребителите и законотворците:

•по-строги изисквания свързани с околната среда;
•постоянно увеличаване на мощността на двигателите;
•по-малък капацитет на масления картер;
•по-дълги периоди между смените на маслото, по-висок среден брой на изминати километри



Защо трябва да изберете синтетично масло?

Полусинтетичните и синтетични масла са направени от неконвенционални базови масла с употребата на сложни химични процеси, които придават специални свойства на крайните продукти. Първо, високото ниво на вискозитет на използваните базови масла придават на крайния продукт забележително устойчив вискозитет независимо от температурата. Това свойство е едно от главните им предимства пред минералните масла, направени от конвенционални базови масла, които изискват по-голям брой добавки с цел подобряване на вискозитета. Устойчивостта на маслата при широк температурен диапазон гарантира оптимална ефикасност при фазата на студен старт, който натоварва двигателя, както и в условията на прекомерна топлина. Маслата на синтетична основа показват по-голяма устойчивост на окисляване, което им дава по-дълъг ефективен живот и по този начин гарантира по-дълъг живот на двигателя. Накрая, употребата на неконвенционални базови масла разрешава разработката на по-течни масла без да бъдат по-летливи; което води до намаляване на разхода на масло.
Следоватално изборът на масло на синтетична основа е технологично напреднал избор за по-голяма ефикасност, трайност и ограничен разход на масло.



Какви са предимствата на всесезонните масла?

Всесезонното масло е това, чиито свойства са изкуствено модифицирани с цел намаляване промяната във вискозитета при промяна на температурата. Всесезонното масло е по-течно при ниски температури и по-гъсто при високи температури, отколкото е едносезонното масло.
По-конкретно, това означава че:

•когато превозното средство не се използва (за няколко часа), моторното масло се стича в картера, така че при запалване е необходимо известно време (няколко секунди), за да стигне отново до всички части на двигателя, които трябва да бъдат смазани. След като всесезонното масло е по-течно при ниски температури, то достига до различните компоненти на двигателя по-бързо, отколкото едносезонното, при което се намалява износването при запалване.
•Всесезонното масло позволява "спестяване на гориво" около 1.5% до 3% отколкото едносезонното масло.
Всесезонните масла защитават по-добре двигателя при ниски и високи температури, отколкото едносезонните, поради това, че поддържат оптимален вискозитет при различните температури на работа на двигателя.



Какво масло трябва да използвам при турбокомпресорните превозни средства?

С цел изпълняване на нуждите от масло и охлаждане на вала на турбокомпресора, маслото трябва да отговаря на много строги критерии. Валът достига много високи температури благодарение на близостта на изгорелите газове. Маслото трябва да смазва вала непрекъснато, в противен случай високите температури ще го повредят и тогава температурата бързо ще достигне много високи нива.
Тези условия означават, маслото трябва да предлага в значителна степен почистващи свойства, устойчивост срещу окисляване и формиране на наслагвания, и по-специално много висока термична устойчивост. Следователно употребата на СИНТЕТИЧНИ масла е най-препоръчителното решение при тези условия. Турбокомпресорите са характерни за дизеловите двигатели, тъй като е много лесно за бензиновите двигатели да достигнат до същото ниво на мощност чрез други средства, като електронни инжекторие, многоклапанни системи и др.



Всички масла ли са адаптирани за превозни средства, снабдени с каталитичен конвертор?

Отговорът е ясен и кратък: НЕ.
Предизвикателството за по-чиста природна среда е прието от КАТАЛИТИЧНИЯ КОНВЕРТОР, чиято роля е до довърши изгарянето на газовете точно преди да излязат в атмосферата. За да щадят околната среда, маслата трябва да имат високи смазочни свойства, по-добри почистващи качества, както и ниско съдържание на сяра и фосфор. Тези изисквания са съществени за маслата, които ще се използват при превозни средства, снабдени с каталитични конвертори. Употребата на неадаптирано масло може да повреди каталитичния конвертор. Синтетичните смазки са силно препоръчителни, поради вътрешните свойства на тяхната основа.



Защо трябва да сменям маслото?

Смяната на маслото е съществено за поддържане на превозното средство в топ кондиция:

•Понеже маслата събират частици от вътрешното и външното замърсяване (сажди, частици от износен метал);
•Тъй като ефикасността на маслото намалява поради:
- разреждане с вода и гориво,
- окисляване,
- изразходване на добавки.



Колко често трябва да се сменя маслото?

•Най-малко веднъж годишно.
•Препоръчаната от производителя честота може да бъде променяна според:
- Използваната масло,
- Употребата на превозното средство (провинция, град, магистрала),
- Термичните и механични изисквания.
•Никога не шофирайте с ниво на масло под минималната черта на маслопоказателя. Под тази черта няма достатъчно масло, което причинява по-бърза циркулация на течността и ускорено износване на маслото.
Препоръчително е да проверявате нивото редовно на всеки 1 000 км и особено преди дълго пътуване.



Може ли да избера друга категория вискозитет при смяната на маслото?

Да, като при избора вземете под внимание условията на употреба на превозното средство, околната среда и климатичните условия.



Какви опаковки масло трябва да избера?

Ако сами сменяте маслото, ще ви трябва 5-литрова опаковка, като се има предвид, че средният капацитет на масления картер е 4,5 литра. Но напоследък се забелязва тенденция на намаляване на количеството използвано масло, така че проверете в сервизната книжка.
Ако доливате между две смени на маслото, опаковка от 1 литър ще е достатъчна.



Може ли да съхранявам масло? Ще се развали ли?

В затворена опаковко при съхранение над 0°C вашето масло ще запази всичките си качества. Въпреки това е препоръчително опаковката да бъдат добре затворени, за да се избегне замърсяване с вода.



Какво да правя с използвано масло?

Да го излеете в задния двор? Това е противозаконно!
Качеството и биоразпадането на маслата са се подобрили, но тези продукти са пълни със замърсяващи частици, които може да бъдат вредни за околната среда. Може да изхвърлите вашето масло в специални контейнери, намиращи се на паркингите на супермаркетите или във вашия квартален сервиз.

Обяви камиони, продава, купува, сервизи, части, поддръжка

Обяви, Камиони, Автомобили, Части за камиони, Резервни части, Продава Камион, Продажба на камиони, Автосервиз камиони, Големи камиони, Камиони купува, Сервизи за камиони, Ремонт на камиони, Гуми за камиони, Джанти за камиони, Брони за камиони, Калници, Стъкла



Безплатни обяви за Камиони
kamioni.obiavi.portal.bg

Авто Борса - Обяви за автомобили, джипове, камиони
Авто-Мото Каталог. Каталог с оферти за продажби на автомобили, автобуси, джипове, камиони, микробуси, бусове и т.н. Подробно описание на всяко продавано МПС
www.borsa.bg

Обяви - Българския интернет портал за безплатни обяви.
Обяви в Borsa.BG Предлагам Услуги [Софтуер]
обявите в този списък се опресняват на всеки 5 минути
www.borsa.bg/obiavi/

Търсене на обява за камион. Марка. Модел. Състояние. Категория. Двигател. Мощност. Скоростна кутия. Цвят. Година. Пробег. Брой места.
www.autoplanet1.com

Aвтоборса Тъсене , публикуване на обяви за коли
Ежеседмичник за обяви за леки и товарни автомобили.
obqvi.net

Обяви > Камиони - Авточасти, Бартер, Безплатно, Билети, Велосипеди, Електроника, За бебе и деца, Камиони, бусове, Книги, Колекционерски, Коли, джипове, Компютри,
yourfreewebs.com

Малки Обяви | bitak.net | Автомобили, части | Камиони |
Камионът се намира в гр. Повече за тази обява | Добави в бележник.
Продавам 1987 OM 40 Wijnveen Камионът е многоцветен
www.bitak.net

Обяви за КАМИОНИ, автомобили, авто обяви, джипове, автобуси, бусове
Безплатни обяви за автомобили,всички марки, подробни детайли за колите, VW passat. Актуални новини. Класация 50-те най-разглеждани оферти, детайлна търсачка
www.automobile-shop.net

Камиони и Автобуси - Безплатни Обяви
Обяви за камиони и автобуси. Различни обяви - купува/продава за камиони, автобуси и друга бизнес авто техника. Безплатни бизнес обяви - ела и публикувай
obiavite.biz

Авто-мото Камиони и Автобуси обяви - Dalavera.net
Получавай съобщения с най-новите обяви на твоя e-mail адрес
Брезент ООД-производство и ремонт на покривала за камиони,микробуси
www.dalavera.net



Обяви тунинг, аксесоари, антикрила, брони, спойлери, волани

Обяви Тунинг, Тунинг елементи, Тунинг аксесоари, Тунинг брони, Спойлери, Брони, Антикрила, Джанти, Гуми, Тунинг стикери, Волани, Седалки рекаро, Фарове, Обяви продава, Обяви купува, Чиптунинг



Tuning елементи, Спойлери, Брони, Чип тунинг, Racing, ксенон за всички автомобили, всякакъв външен и вътрешен тунинг, авточасти и консумативи, козметика.
Обяви тунинг мания - ТОП
tuning.com

Обяви Тунинг - ТОП Обяви Тунинг Онлайн магазин за ОФРОУД гуми
Тунинг фарове, Ролбар и степенки, М Комплект 33
www.topobiavi.com

AutoHop - Малки Обяви - Тунинг (Части и Услуги)Малки Обяви - Тунинг (Части и Услуги). Ако търсите части за Вашия автомобил, сервизи, услуги и други, моля използвайте търсачката: ТЪРСИ ПО КЛЮЧОВА ДУМА
www.autohop.bg

Обяви, Тунинг - Тунинг на отделни детайли и части на двигатели,олекотяване и полиране на коленови валове,биели и бутала,глави,колекторни тръби и други
www.bezplatno.net

Спойлери, Брони, Чип тунинг, Racing. Тунинг! Тунинг и дизайн на спортни автомобили и мотори, тунинг аксесоари и сервиз, продава автомобили и мотоциклети нов внос, изкупува автомобили,
tuning.blogspot.com

VSN ТУНИНГ в Авто сервизи - Безплатни ОбявиVSN ТУНИНГ се занимава с оптичен автотунинг (брони, раздувки, спойлери − дизайн, монтаж, подготовка и Безплатни бизнес обяви - ела и публикувай своята
obiavite.biz

Motor-service , Автосервиз, Ремонти и Тунинг Обяви тунинг сервиз Тунинг фарове и генерация Продавам и монтирам онлайн летни гуми, ант Тунинг на ауспух Пежо , сервиз и продажба гуми Тунинг фарове
bomiauto-set.blogspot.com

Видео : Тунинг : клипове, клипчета, vbox, кефче, музика, 5169Тунинг, Яки видео клипчета, клипове и музика онлайн. Забавни, Модни, Музикални, Песни.
mqsto.com

Video - Tunning - Salon DTM Power a Chicago27 Video - Tunning
Salon DTM Power a Chicago. Изтеглете Flash Player.
www.clip4e.com



Обяви джанти, лети джанти, цени, адреси, контакти

Обяви Джанти, Продава джанти, Джанти всички марки, Джанти и гуми, Лети джанти, Алуминиеви джанти, Тунинг джанти, Тасове, Джанти магазин, Джанти монтаж,



ДЖАНТИ
Лети алуминиеви джанти продава, богат избор, пълна гама
Цени на лети джанти, адреси, контакти, изправяне на джанти
djanti-bomiauto.com

Лети алуминиеви джанти - атрактивни цени, високо качество. Пълна гама лети алуминиеви джанти. Алуминиеви джанти. Алуминиеви джанти. Калкулатор.
Търсене на гуми. Търсене на джанти.
www.avtogumi.com

BOMIAUTO.com, Motor-service , Автосервиз, Ремонти и Тунинг ...Боми Ауто Автосервизи! Сервизно обслужване и ремонт на автомобили и мотоциклети! Доставка и монтаж на алармени и стерео системи за автомобили, всички видове ...
bomiauto-set

Лети джанти - Street Mania - ксенон фарове стопове авто-мото аксесоариксенон,xenon,hid,волан,волани,фарове,фар,стоп,стопове,авто,мото,аксесоари.
www.streetmania.bg

Обяви Джанти лети - ТОП Обяви, Джанти лети Джанти Алуминиеви CARRE.
Внос и Дистрибуция от ПРОКСЕС ЕООД. Джанти Алуминиеви CARRE.
www.topobiavi.com

Алуминиеви джанти - Обяви | Grad.bgАлуминиеви джанти - цени и оферти, избрани обяви. Обяви за Алуминиеви джанти разделени по категории и региони. Алуминиеви джанти във вашият град, цени.
obiavi.grad.bg

Джанти и Гуми - автоцентър МАРГЕЛ ООД - продажби на едро и дребно. Най-големия вносител на джанти.Алуминиеви джанти,метални джанти.Разнообразие от над 300 модела. цени от 229.00 лв. Марка: BMW Модел: 542 black. Тип: Лети
Джанти - ГУМИ - Калкулатор за гуми - Контакт
www.margel.info

Автосервиз Предлага Джанти алуминиеви - ТОП Обяви - Джанти лети.
Джанти цветни.И това не е всичко!!!Тук ще намерите и КАР-АУДИО системи
за вашия автомобил.Авто-Аларми.Ксенон.Аксесоари.Професионален монтаж!
www.topobiavi.com

Машинно изправяне на стоманени и алуминиеви джанти Генчо - Генчо Ангелов ЕТ
Кратко описание на дейността: Машинно изправяне на стоманени и алуминиеви джанти, монтаж и демонтаж, баланс на авто и мото гуми.
bizdnes.com

ДЖАНТИ, Tuning елементи, Спойлери, Брони, Чип тунинг, Racing ...Търговия на едро и дребно с автомобилни гуми и лети алуминиеви джанти на марките Lassa, Kumho, Yokohama, Fate, BSA, Mangels, All Tech, Darwin Racing.
bomiauto-tuning.blogspot.com

ПРОДАЖБА НА ЛУКСОЗНИ ДЖАНТИ на KESKIN , MAM-FELGEN , ABT , LORINSER ,
BRABUS. Предлагаме аксесоари за всички модели на МИТСУБИШИ , НИСАН
www.obiavi-bg.com

ДЖАНТИ - PIT STOP TUNINGVellano VSQ - Серия луксозни алуминиеви джанти, дву и три компонентни, които могат да бъдат изработени по изискванията и вкуса на клиента.
pitstopshop.eu



Обяви автогуми, Гуми продава, марки, модели, монтаж

Автогуми, Обяви продава, Купува, Гуми, Автомобилни гуми, Гуми камиони, Гуми трактор, Мотоциклет гуми, Продава гуми изгодно, Видове, Модели гуми, Марки гуми, Гуми монтаж, Баланс гуми, Зимни гуми, Летни гуми, Всесезонни, Обяви гуми, Магазини гуми, Търговец гуми, Гуми на едро



Гуми Motor-service , Автосервиз, Ремонти и Тунинг! Всички марки ГУМИ Сервизно обслужване и ремонт на автомобили и мотоциклети!Доставка и монтаж на алармени и стерео системи за автомобили, всички видове
www-blogspot-blog

Гуми и Джанти за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, 4х4
Гуми за леки автомобили, джипове, микробуси, мотоциклети, мотори, лети алуминиеви джанти за леки автомобили, лети алуминиеви и Автомобилни гуми - Алуминиеви джанти - Параметри на гумите
www.avtogumi.com

Гуми на топ цени от интернет магазин №1 в БългарияГуми на топ цени от интернет магазин №1 в България. Автомобилни гуми за леки автомобили, джипове, микробуси.
Michelin (130) - Goodyear - Гуми DEBICA - Марка/Модел
www.avtogumi.bg

Авто Гуми Джанти Продажба Промоция на автомобилни гуми. Промоция на автомобилни гуми с марка Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica,Novex.
www.topobiavi.com

Автогуми и Алуминиеви Джанти от PITSTOPTUNING
Автогуми и алуминиеви джанти на ниски цени. Гуми за камиони, бусове
и ремаркета. От къде да си поръчате автогуми и алуминиеви джанти?
avtogumi.net

Автогуми "Роял" - автоАвтогуми Роял извършва: - демонтаж/монтаж на автомобилни гуми –леки и товарни; - прецизен компютърен баланс; - лепене на безкамерни
www.business.bg

ГГУМИ за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, 4х4Гуми Джанти. Автомобилни гуми за леки автомобили, джипове, микробуси, мотоциклети, мотори, лети алуминиеви джанти за леки автомобили, лети алуминиеви Автомобилни гуми - Алуминиеви джанти - Параметри на гумите
www-avtogumi-blog

Гуми - портал за авто гуми - за леки автомобили, джипове. Портал за
авто гуми - за леки автомобили, джипове, лекотоварни, тежкотоварни и
селскостопански машини. Всесезонни, летни и зимни гуми.
gumi.star.bg

Авто гуми - зимни гуми, летни гуми, гуми втора употреба Автогуми от най-известните марки. Всесезонни, летни и зимни гуми. Нови и втора употреба FIRESTONE.Автомобилни гуми
гуми.блогспот.ком



Обяви авточасти, Продава, Търси, Предлага, Втора употреба

Авточасти, Магазини за авточасти, Обяви авточасти, Обяви продава, Продава авто части, Нови авточасти, Авточасти втора употреба, Употребявани авточасти, Автоморги, Обави, Коли на части, Части за коли, Части втора употреба, Употребявани части, Ауди, Бмв, Опел, Мерцедес, Застава, Рено, Пежо, Ситроен, Сааб, Волво, Форд, Лада, Москвич, Заз, Уаз, Камаз, Зил, Ман, Фолксваген, Додж



Авточасти онлайн | Автосервизи, Авточасти онлайн, БомиАуто. Автосервизи, Авточасти, Авто тунинг, магазини, автоелектроника, автосервизи, автомивки, B.Mihailov Автосервизи, БомиАуто
bomiauto-set.blogspot.com

ЧАСТИ, АВТО Tuning елементи, Спойлери, Брони, Чип тунинг, Racing, Тунинг! Тунинг и дизайн на спортни автомобили и мотори, смяна масла, консумативи, авточасти, автогуми, автомивка, ремонти.
bomiauto-tuning.blogspot.com

Автомобили | Автосервизи creditcar-bomiauto.blogspot.com. Автомобили втора употреба Start.bg - автокъщи и автопазари. Автокъщи и автопазари в България за автомобили и авточасти
mapus-.blogspot.com

Електронен магазин за авточасти за AUDI, ALFA, ROMEO, BMW, CHEVROLET, CHRYSLER, CITROEN, DACIA, DAEWOO, DAIHATSU, FERRARI, FORD, HONDA, HYUNDAI, ISUZU, Caddy III, Alfa 156
www.drive.bg

Авточасти, Канекс ЕООД е директен вносител на авточасти и масла за леки и товарни автомобили. Първия български онлайн магазин за авточасти. rolmax, части, Амортисьори, Спирачки
kanex.bg

Aвто части онлайн, Резервни авточасти от магазини, частни лица, автоморги. Втора ръка употребявани части и нови авточасто за коли. Обяви по марка, Ценова оферта
www.chasti.info

Електронен магазин за авточасти, автоаксесоари, ауспуси, гуми. Интернет електронен магазин за онлайн продажба за авто части, интернет магазин за автоаксесоари, ауспуси, автомобилни гуми
emk-33.com

Авточасти Онлайн - употребявани авточасти, гаранция, НАЛИЧНОСТИ НА СКЛАД ОТ ПАРТНЬОРИ. УПОТРЕБЯВАНИ АВТОЧАСТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ, едрогабаритни авточасти К А Л Н И Ц И, Б Р О Н И,
www.avtochasti-online.bg

Авточасти, Автомобили, Транспортни услуги - Актуални оферти за автомобили със снимков и видео материал, информация за авточасти, автоаксесоари, консумативи и гуми. Полезна информация за актуални
autoborsa.eu

Автоморга Симеонов - авточасти втора употреба и нови, Автоморга Симеонов предлага разнообразие от авточасти втора употреба, в това число: едрогабаритни части; по ходовата част; електрически конзоли
www.avtomorgasimeonov.com

Авточасти втора употреба, нови авточасти, автоморга и автосервиз, втора употреба, нови авточасти, автоморга, автосервиз - Арион ООД, гр. Пазарджик, Avtochasti vtora upotreba, novi avtochasti, avtomorga,
www.arion-auto.com



Обяви Авто Мото, Обяви онлайн, Купува, Продава

Авто, Коли, Камиони, Обяви, Форуми, Съвети, Части коли, Авточасти, Марки коли, Автомобили, Автосервизи, Автокъщи, Автоаксесоари, Автогуми, Авто джанти, Авто масла, Тунинг, Втора употреба

BOMIAUTO Автокъща, Продава | Автомобили Нов внос, Бартер коли. Авто Мото, Интернет, Лизинг, Тунинг, Автосервиз, Авточасти, Коли по поръчка, Иззети, Pet Food, Финанси. Блог, Тийнзона, Животни, Баня
bomiauto-cars.blogspot.com

BOMIAUTO.com, Tuning елементи, Спойлери, Брони, Чип тунинг, Racing, BOMIAUTO.Tuning | Blog by: RadicoM ComputerS | Template by: FinalSense. TUNING MANIA - ОНЛАЙН ТУНИНГ МАГАЗИН Авто-Мото
bomiauto-tuning.blogspot.com

FORUM.com, Forum cars, Форуми Автомобили, Коментари, Съвети Бомиауто Форум! Форуми с коментари за автомобили и мотоциклети нов внос, изкупува автомобили, Авто Мото · Интернет · Pet Food · Финанси
forum-bomiauto.blogspot.com

Motor-service , Автосервиз, Ремонти и Тунинг ...Бомиауто Тунинг! Тунинг и дизайн на спортни автомобили и мотори, Категория: Авто, Мото - Автомобили и МПС / Раздел: Тунинг, Спортни аксесоари.
bomiauto-set.blogspot.com

АВТО, Лизингови компании, Банки, Кредити за автомобили | BOMIAUTO Автосервизи. USED CARS. Спонсорирани връзки, Авто Мото · Интернет ·Финанси, Реклама с Bomiauto, Банери, Линкове, Бутони
avtoserviz-bomiauto.blogspot.com



Авточасти онлайн | Автосервизи, Авточасти онлайн, БомиАуто. Автосервизи, Авточасти, Авто тунинг, магазини, автоелектроника, автосервизи, автомивки, B.Mihailov Автосервизи, БомиАуто
bomiauto-set.blogspot.com

ЧАСТИ, АВТО Tuning елементи, Спойлери, Брони, Чип тунинг, Racing, Тунинг! Тунинг и дизайн на спортни автомобили и мотори, смяна масла, консумативи, авточасти, автогуми, автомивка, ремонти.
bomiauto-tuning.blogspot.com

» Търсачка коли
» Автомаркет
» Търсачка Тунинг
» Малки обяви
» Резервни части
» Автосервизи
» Резон Медиа
» Всички марки коли
» Авто-оил
» Обяви в Дир.бг
» Нови и втора употреба Рено на лизинг
» Terra Bulgaria
» Коли под наем
» Коли за продан
» Обяви
» Свещи, Кабели, Автомобилни Добавки
» Авто обяви, новини
» Джанти
» Тунинг обяви
» Части за коли - Продава/Купува
» Замени старата трошка с нова
» Motors.bg - Български Автомобилен Портал
» Автообяви (Видео обяви)
» Сайт за автообяви от регион враца
» Коли Под Наем
» MerSi - Автомобилният портал. безплатни обяви
» Авто обяви, новини
» Чип тунинг
» Онлайн магазин за Автоаксесоари
» Нови автомобили
» Автомобили под наем от SkyAuto
» Автомобилни Багажници
» Обяви за коли
» Автомобилни обяви
» TarsiAuto.com








Обяви продава автомобили

Opel Ascona , лимузина, 1983г. - 500лв
бежов, бензин, 1300см3, 75к.с., 150хил.км
газова уредба

Fiat Brava 1.4, ван, 1996г. - 3300лв
тъмно син металик, бензин, 1400см3, 80к.с., 100хил.км
аirbags

Volvo V40 , комби, 1997г. - 4800лв
тъмно син металик, дизел, 1900см3, 90к.с., 190хил.км
аirbags

Skoda Fabia 1.2, лимузина, 2006г. - 11300лв
светло сив металик, бензин, 1200см3, 54к.с., 40хил.км
климатик, аirbags, бордови компютър

Mercedes Slk 2000, лимузина, 2000г. - 20000лв
черен металик, бензин, 2000см3, 200к.с., 170хил.км
2 врати, ABS, аirbags, бордови компютър, кожен салон

VW Golf 1.6, лимузина, 1995г. - 2200лв
черен металик, бензин, 1600см3, 75к.с., 178хил.км
аirbags, шибедах

Peugeot 406 1.9 TDI, лимузина, 1996г. - 5000лв
тъмно син металик, дизел, 1900см3, 90к.с., 174хил.км
климатик, аirbags

Volvo 460 1.8i, лимузина, 1992г. - 500лв
сив, бензин, 1800см3, 105к.с., 12хил.км
колата се продава на части

Renault Safran 2.2, комби, 1994г. - 1000лв

бордо, бензин, 2200см3, 110к.с., 200хил.км
колата се продава на части

Seat Ibiza 1.3 i, лимузина, 1991г. - 1000лв
син металик, бензин, 1300см3, 45к.с., 240хил.км
2 врати

Ford Sierra 1.6 GL, лимузина, 1987г. - 1000лв
син металик, бензин, 1597см3, 55к.с., 200хил.км

VW Transporter 1.6, ван, 1970г. - 1500лв
бял, бензин, 1600см3, 55к.с., 10хил.км

Renault 19 , лимузина, 1993г. - 1500лв
тъмно син металик, бензин, 1700см3, 80к.с., 190хил.км
газова уредба

Ford Fiesta , комби, 1994г. - 1500лв
бордо металик, бензин, 1300см3, 70к.с., 206хил.км

Renault 19 , лимузина, 1995г. - 1900лв
зелен металик, бензин, 1800см3, 85к.с., 150хил.км
аirbags, шибедах

Opel Vectra 2.0 METAN, лимузина, 1997г. - 7300лв
бежов металик, бензин, 2000см3, 136к.с., 160хил.км
климатик, ABS, аirbags, метанова уредба, бордови компютър

Lada Vaz 2103 , лимузина, 1980г. - 500лв
тъмно син, бензин, 1500см3, 52к.с., 101хил.км

VW Passat 1.6, комби, 1985г. - 600лв
бежов металик, дизел, 1600см3, 59к.с., 320хил.км

Citroen ZX 1.6, лимузина, 1992г. - 3000лв
тъмно син, бензин, 1600см3, 90к.с., 210хил.км
газова уредба, бордови компютър, шибедах

Volvo V40 , комби, 1997г. - 4800лв
тъмно син металик, дизел, 1900см3, 90к.с., 190хил.км
аirbags

Opel Vectra 1.8, комби, 1998г. - 6500лв
черен, бензин, 1600см3, 116к.с., 164хил.км
ABS, аirbags, бордови компютър, шибедах

Land Rover Discovery 2.5 TDI, джип, 1996г. - 7800лв
син металик, дизел, 2500см3, 115к.с., 230хил.км
4х4, климатик, ABS, аirbags, шибедах

Mercedes ML270 CL 270, джип, 2000г. - 14500лв
сребрист металик, дизел, 2700см3, 165к.с., 170хил.км
4х4, климатик, ABS, бордови компютър, кожен салон, десен волан

VW Passat 1.6, лимузина, 1985г. - 600лв
бежов металик, дизел, 1600см3, 59к.с., 320хил.км

VW Golf , лимузина, 1996г. - 5000лв
cив металик, бензин, 1600см3, 75к.с., 163хил.км
климатик

Mercedes Sprinter 308 D, ван, 1995г. - 5700лв
зелен, дизел, 2300см3, 80к.с., 255хил.км
ABS, десен волан

BMW 320 Ci E46, лимузина, 2002г. - 19300лв
черен металик, бензин, 2000см3, 150к.с., 162хил.км
2 врати, климатик, ABS, аirbags, кожен салон

VW Golf 1.6, лимузина, 1987г. - 1500лв
син металик, бензин, 1600см3, 75к.с., 240хил.км
газова уредба

Opel Corsa 1.2, лимузина, 2000г. - 100лв
бензин, 1200см3, 65к.с., 0хил.км

Opel Vectra 2000i, лимузина, 1990г. - 999лв
сив, бензин, 2000см3, 115к.с., 210хил.км
газова уредба

Seat Cordoba , комби, 1995г. - 2300лв
зелен металик, бензин, 1600см3&, 90к.с., 150хил.км
газова уредба

VW Passat 1.6, комби, 1985г. - 600лв
бежов металик, дизел, 1600см3, 59к.с., 0хил.км
шибедах

Opel Combo 1.7D, пикап, 1993г. - 1200лв
бял, дизел, 100см3, 100к.с., 100хил.км
2 врати

VW Polo 1.4, ван, 1996г. - 3800лв
син металик, бензин, 1400см3, 55к.с., 98хил.км
климатик, аirbags, бордови компютър

Opel Astra 1.8, лимузина, 1999г. - 6100лв
сив металик, бензин, 1800см3, 116к.с., 11хил.км
2 врати, климатик, ABS, аirbags, бордови компютър, кожен салон

Mitsubishi Pajero 2.8 TDI, джип, 2000г. - 6700лв
сребрист металик, дизел, 2500см3, 163к.с., 90хил.км
4х4, автоматични скорости, климатик, ABS, аirbags, шибедах, десен волан

Ford Escort 1.6, комби, 1996г. - 3300лв
сив металик, бензин, 1600см3, 90к.с., 54хил.км
климатик, ABS, аirbags

Peugeot 405 , лимузина, 1991г. - 3500лв
сив металик, бензин, 1900см3, 100к.с., 1000хил.км
климатик, ABS, газова уредба

Ford Transit 2.0 TDI, лимузина, 2005г. - 11200лв
бял, дизел, 2000см3, 86к.с., 131хил.км

Peugeot 205 1100, лимузина, 1986г. - 300лв
син, бензин, 1100см3, 49к.с., 22хил.км
2 врати

Opel Omega 2000, комби, 1993г. - 500лв
син металик, бензин, 2000см3, 115к.с., 26хил.км
ABS, бордови компютър

Ford Escort 1.8CL, лимузина, 1992г. - 1000лв
сив металик, дизел, 1800см3, 120к.с., 250хил.км

VW Passat 1.8 G60, комби, 1991г. - 2200лв
тъмно син металик, бензин, 1800см3, 160к.с., 194хил.км
4х4, климатик, ABS, бордови компютър, шибедах

Opel Vectra Sedan 1.8, лимузина, 1992г. - 2600лв
син металик, бензин, 1800см3, 90к.с., 119хил.км
ABS, газова уредба, бордови компютър

Audi 80 B4 1.8, лимузина, 1993г. - 3400лв
черен, бензин, 1800см3, 90к.с., 165хил.км
аirbags

Fiat Punto 1.2, лимузина, 1995г. - 2000лв
тъмно зелен металик, бензин, 1200см3, 80к.с., 230хил.км
2 врати, аirbags, шибедах

VW Lt-28 2.5D, ван, 1991г. - 4000лв
бял, дизел, 2500см3, 95к.с., 214хил.км

VW Vento 1.8 GL, лимузина, 1995г. - 3200лв
сив металик, бензин, 1800см3, 90к.с., 240хил.км
шибедах

Rover 200 , лимузина, 1997г. - 3900лв
сив металик, бензин, 1600см3, 116к.с., 27хил.км
климатик, ABS, шибедах

BMW 525 TDS, лимузина, 1998г. - 9990лв
сив металик, дизел, 2500см3, 147к.с., 25хил.км
автоматични скорости, климатик, аirbags,
бордови компютър, кожен салон, шибедах

Fiat Brava 1.4 12v, лимузина, 1997г. - 2199лв
сив металик, бензин, 1400см3, 80к.с., 145хил.км
бордови компютър

Ford Escort 1.8 TD, комби, 1998г. - 3400лв
тъмно син металик, дизел, 1800см3, 90к.с., 135хил.км
климатик, аirbags

Ford Focus 1.8 TDI, комби, 1999г. - 5800лв
тъмно зелен металик, дизел, 1800см3, 90к.с., 173хил.км
климатик, ABS, аirbags

Renault Trafic 2.5D, пикап, 1996г. - 1500лв
бял, дизел, 2500см3, 90к.с., 380хил.км
колата се продава на части

VW Golf 1.8 GT, комби, 1992г. - 2700лв
тъмно син металик, бензин, 1800см3, 75к.с., 180хил.км
ABS, шибедах

BMW 524 TD, лимузина, 1991г. - 2750лв
син металик, дизел, 2400см3, 115к.с., 240хил.км
газова уредба, бордови компютър, шибедах

VW Golf 1.8 GTI, лимузина, 1986г. - 850лв
графит, бензин, 1800см3, 124к.с., 280хил.км
2 врати

Lancia Dedra 1.6i.e, лимузина, 1992г. - 1500лв
син металик, бензин, 1600см3, 75к.с., 204хил.км

Ford Fiesta 1.3mi, лимузина, 1993г. - 1600лв
тъмно зелен металик, бензин, 1297см3, 100к.с., 90хил.км
газова уредба

Opel Corsa 1.4 MI, лимузина, 1997г. - 2000лв
жълт, бензин, 1400см3, 60к.с., 165хил.км
аirbags

Fiat Punto 1.7 TD, лимузина, 1996г. - 2400лв
златист металик, дизел, 1700см3, 71к.с., 181хил.км
2 врати, шибедах

BMW 316 , лимузина, 1996г. - 2500лв
розов, бензин, 1600см3, 101к.с., 220хил.км
2 врати, климатик, ABS, аirbags

Mercedes E турбодизел, лимузина, 1999г. - 12000лв
бял, бензин, 2900см3, 130к.с., 230хил.км

Nissan Xterra 4L V6 DOHC, джип, 2006г. - 56000лв
Черен, бензин, 4000см3, 269к.с., 51хил.км
4х4, автоматични скорости, климатик, ABS, аirbags, бордови компютър

BMW , лимузина, 1987г. - 850лв
сив металик, бензин, 1900см3, 78к.с., 180хил.км
автоматични скорости, кожен салон

VW Polo 1.4, лимузина, 1998г. - 1100лв
бронз металик, бензин, 1400см3, 65к.с., 138хил.км
2 врати, климатик, бордови компютър

BMW 316 , лимузина, 1983г. - 1500лв
зелен металик, бензин, 1600см3, 105к.с., 210хил.км
2 врати, газова уредба

Rover 214 Si 1.4 16v, лимузина, 1998г. - 4100лв
синиозелен металик, бензин, 1400см3, 103к.с., 130хил.км
климатик, ABS, аirbags

Opel Corsa 1.4i, ван, 1995г. - 2100лв
синьо-зелен металик, бензин, 1400см3, 90к.с., 150хил.км
2 врати, аirbags, шибедах

Opel Astra 2000, комби, 1995г. - 2500лв
червен, бензин, 2000см3, 136к.с., 145хил.км
ABS, аirbags

Opel Astra 1.6 SI, лимузина, 1994г. - 2700лв
червен, бензин, 75см3, 102к.с., 144хил.км
2 врати, ABS, аirbags

BMW 316 1.6i, лимузина, 1992г. - 3000лв
тъмно сив металик, бензин, 1650см3, 98к.с., 278хил.км
ABS, бордови компютър, шибедах

Fiat Bravo 1.8 GT, лимузина, 1997г. - 3100лв
черен металик, бензин, 1800см3, 120к.с., 180хил.км
2 врати, ABS, шибедах

BMW 520 M-Individual, лимузина, 1998г. - 9500лв
черен металик, бензин, 2000см3, 160к.с., 190хил.км
климатик, ABS, аirbags, бордови компютър, кожен салон

Suzuki Jimny 1.3, джип, 2004г. - 14300лв
саxара металик, бензин, 1300см3, 100к.с., 39хил.км
2 врати, 4х4, ABS, аirbags

Opel Astra 1.8i, лимузина, 1995г. - 700лв
бордо, бензин, 1600см3, 80к.с., 160хил.км
колата се продава на части

Ford Siera 1.8, лимузина, 1991г. - 1600лв
бял, дизел, 1800см3, 180к.с., 216хил.км
шибедах

VW Passat 1.8, комби, 1992г. - 2100лв
червен, бензин, 1800см3, 90к.с., 247хил.км
шибедах

Renault Megane 1.6 EX, лимузина, 1998г. - 4444лв
т.син, бензин, 1600см3, 90к.с., 141хил.км
4х4, климатик, ABS, аirbags

Peugeot 306 1.6i, лимузина, 1996г. - 5200лв

черен металик, бензин, 1600см3, 90к.с., 165хил.км
климатик, аirbags, газова уредба

VW Golf 1.6, ван, 1995г. - 100лв
зелен металик, бензин, 1600см3, 101к.с., 190хил.км
колата се продава на части

Peugeot 405 1.6 GL, лимузина, 1988г. - 1000лв
червен металик, бензин, 1000см3, 90к.с., 220хил.км
газова уредба

Rover 75 2.0I, лимузина, 2000г. - 5500лв
тъмно сив металик, бензин, 2000см3, 150к.с., 120хил.км
климатик, ABS, аirbags, бордови компютър

Audi A4 , лимузина, 1999г. - 8000лв
син, бензин, 1600см3, 101к.с., 17хил.км
климатик, ABS, аirbags

VW Golf 1.9tdi, лимузина, 1995г. - 4650лв
сив металик, дизел, 1900см3, 90к.с., 230хил.км
шибедах

BMW H6 , джип, 2008г. - 122800лв
зелен металик, бензин, 3000см3, 306к.с., 9хил.км
4х4, автоматични скорости, климатик, ABS, аirbags,
бордови компютър, кожен салон, шибедах

Opel Astra 1.4i, лимузина, 1995г. - 1500лв
бял, бензин, 1400см3, 80к.с., 220хил.км

Toyota Celica 1.6, пикап, 1991г. - 3000лв
хамелеон металик, бензин, 1600см3, 105к.с., 260хил.км
2 врати, газова уредба

Alfa Romeo 145 1.4 Ts, лимузина, 2000г. - 3500лв
червен металик, бензин, 1400см3, 103к.с., 110хил.км
2 врати, климатик, ABS, аirbags, бордови компютър

Renault Scenic 1.6, ван, 1997г. - 3700лв
златист металик, бензин, 1600см3, 90к.с., 235хил.км
ABS, аirbags, газова уредба

Peugeot 406 , лимузина, 2001г. - 8800лв
сив металик, бензин, 2000см3, 130к.с., 125хил.км
климатик, ABS, аirbags, бордови компютър

Hyundai Sonata 2.7L V6, лимузина, 2004г. - 13900лв
сив металик, бензин, 2700см3, 160к.с., 98хил.км
автоматични скорости, климатик, аirbags

Lada 2101 1500s, лимузина, 1990г. - 600лв
бял, бензин, 1500см3, 70к.с., 10хил.км

Opel Astra 1.6i, лимузина, 1995г. - 3050лв

лилав металик, бензин, 1600см3, 75к.с., 175хил.км
аirbags, шибедах

Volga , ван, 1979г. - 5000лв
бял, бензин, 2400см3, 95к.с., 53хил.км
газова уредба, кожен салон

Suzuki Vitara 1.6, джип, 1992г. - 5800лв
син металик, бензин, 1600см3, 85к.с., 136хил.км
2 врати, 4х4, автоматични скорости, климатик, газова уредба, шибедах

VW Golf 1.9 TDI, лимузина, 1995г. - 4000лв
тъмно син металик, дизел, 1900см3, 90к.с., 200хил.км
аirbags

Lada Niva 1.7 i, джип, 2003г. - 5600лв
зелен металик, бензин, 1700см3, 80к.с., 45хил.км
2 врати, 4х4

Renault 19 1.7, лимузина, 1990г. - 300лв
сив металик, бензин, 1700см3, 85к.с., 150хил.км
колата се продава на части

Opel Vectra 2.0 DTI, комби, 1998г. - 5300лв
син металик, дизел, 2000см3, 101к.с., 140хил.км
климатик, ABS, аirbags

Opel Astra 1.7D, комби, 1993г. - 3000лв
тъмно син, дизел, 1500см3, 100к.с., 178хил.км
ABS, шибедах



Коли втора ръка в Англия! Права на потребителя

Автомобили втора ръка в Англия. Как се купува кола втора употреба в Англия?

Уебсайтът "bghelp dot co dot uk" публикува помощна статия за купувачите на автомобили втора ръка в Англия. Забележете каква е процедурата там, какви са правата на купувача и какви са задълженията на продавача. Даже има и сериозен административен орган където може да се оплачете и наистина да получите сериозна помощ при нужда.

При купуването на кола втора употреба, правата ви ще зависят от това дали я купувате от дилър, на търг или от частен продавач.

Пазаруване от дилър
Ако купите кола втора употреба от дилър, тя трябва да:
• отговаря на описанието, дадено от продавача, като тук се включва писмено описание в рекламен носител или каталог; и
• бъде с удовлетворително качество - да бъде в добро състояние, в предвид годините и производството, предишната й експлоатация и заплатената цена.
Освен това, трябва да отговаря на предназначението си. Например, ако желаете превозно средство, което да може да тегли каравана, то трябва да бъде точно такова.
Колата трябва да бъде и изправна. В същност е престъпление да се продава неизправен автомобил. Една кола не е изправна ако нейните спирачки, гуми, кормилна уредба или конструкция са негодни за път.
Няма да имате тези права ако:
• дилърът ви е посочил всички дефекти, преди да купите колата; или
• вие сте прегледал(а) колата и е трябвало да забележите дефекта. Това се отнася основно за козметичните дефекти. Дилърът няма да успее да избяга от отговорност за механичните дефекти, ако те не са били очевидни при вашия оглед.

Автомобилни прегледи
Преди покупка си струва да направите оглед, за да проверите дали колата е била бракувана или открадната, или дали има неизпълнено финансово задължение от предишна продажба. Може да бъде направена проверка на километража. По ваше желание превозното средство може да бъде инспектирано за механични дефекти от квалифициран експерт. Тези услуги се заплащат. За повече информация относно организациите, които могат да извършват автомобилни прегледи, посете www.consumer.gov.uk.

Престъпления
Ще бъде извършено престъпление, ако дилъра:
• ви е дал фалшиво описание (например, казал ви е, че е имало само един предишен собственик, въпреки че в автомобилния паспорт са посочени 4 предишни собственика); или
• ви е продал неизправна кола; или
• ви е променил показанията на километража, или ви е продал кола с променени показания на километража; или
• се е представил за частен продавач.
Ако смятате, че някое от горепосочените неща се отнася за вашата ситуация, преди да предприемете някакви действия срещу продавача, трябва да отнесете проблема да вашия местен Trading Standarts Department и, в случай на телесна повреда, потърсете законен съвет относно жалбата ви.

Ако размислите
Не подписвайте какъвто и да е документ, ако не сте абсолютно сигурен(сигурна), че желаете да продължите напред с покупката, и внимавайте при подписването на документи, според които вие сте прегледал(а) колата и сте я сметнал за изправна във всички отношения.
• ако плащате за колата в брой, не съществува период на изчакване. Обикновено сте законно обвързан(а) от момента, в който двете страни са постигнали споразумение по сделката;
• ако сделката е за продажба на кредит, но не сте подписал(а) кредитно споразумение, нито една от страните не е законно обвързана, докато и двете страни не подпишат споразумението;
• ако сте подписал(а) кредитно споразумение, но кредитната компания все още не го е одобрила, може да имате възможност да се откажете, ако действате бързо. Обадете се незабавно на кредитната компания и веднага след това изпратете писмо с потвърждение за отказа ви.

Гаранция или разширено поръчителство
Ако колата е продадена с гаранция или разширено поръчителство, вие може да имате допълнителни права. Гаранцията или поръчителството не могат да пренебрегнат законните ви права. Трябва да прочетете ситно напечатания текст от вашето поръчителство. Има много изключения, като амортизация. Ако купувате кола, изминала много километри, трябва да се замислите дали поръчителството може да покрие евентуалните проблеми и дали си струва парите.

Специални правила ако плащате на кредит
Ако сте използвал(а) кредитната си карта или продавача е уредил кредитно плащане за колата, която струва повече от £100 и по-малко от £30,000, кредитната компания може да бъде еднакво отговорна при евентуално нарушение на договора. Това означава, че ако колата е дефектна, вие можете да изискате от кредитната компания, дилъра, или и двамата, да ви бъдат върнати парите, или да ви бъдат възстановени разходите по ремонтни дейности. Правилата при наема и условна продажба са различни, тъй като при тях единствено кредитната компания носи отговорност.

Какви права имате ако се окаже, че колата е дефектна
Връщане на парите

Дали ще върнете колата обратно и ще си вземете парите, зависи, от части, от това колко дълго сте я притежавал(а) и колко километра сте изминал(а) преди да докладвате за дефекта. Ако дефекта е сериозен и не сте изминал(а) много километри, и върнете колата в кратък период от време след покупката, вие може да си получите обратно цялата дадена от вас сума. Ако, обаче, задържите колата за по-дълъг период от време без да я върнете, може да загубите това право, въпреки че все пак ще имате правото да изискате дефекта да бъде коригиран. Ако имате право да си получите парите обратно, в това право се включва и сумата, която сте заплатил(а) за дефектната кола, и връщането кола, която сте предоставил(а) за бартер, ако има такава. Ако предоставената от вас кола за бартер е била продадена, вие трябва да получите посочената в документите ви сума в брой.

Замяна или ремонт
Ако колата е повредена, можете да поискате от продавача да я замени или ремонтира безплатно. Ако това стане в рамките на 6 месеца от купуването на колата, ще бъде счетено, че проблемът е съществувал още при покупката на колата, освен ако продавача не докаже обратното твърдение. Можете да поискате замяна или ремонт до 6 години от датата на купуването на колата, ако е разумно да се счете, че дефекта е съществувал през цялото това време. От вас зависи дали можете да докажете, че дефекта е съществувал по време на продажбата. Можете да поискате да ви бъде върната част или цялата сума, ако:
• е невъзможно колата да се замени или поправи; или
• замяната или ремонта ще бъдат безсмислено скъпи за продавача, в сравнение с алтернативните средства; или
• продавачът не извърши смяната или ремонта в рамките на уговорения период, или ви причини значително неудобство.
Сумата, която получавате обратно, може да бъде намалена в предвид употребата на колата.

Компенсация
Може да имате право на компенсация, ако:
• договорът е нарушен, понеже превозното средство не отговаря на описанието си, качеството му не е удовлетворително или не отговаря на предназначението си; или
• дилърът е направил измамливо изявление относно колата с цел да ви накара да я купите (например, казал ви е, че колата е с нов двигател, при положение, че двигателят е бил ремонтиран); или
• претърпял(а) сте телесна повреда, понеже колата е била неизправна или не обезопасена (винаги трябва да търсите законен съвет преди да решите дали да приемете оферта за компенсиране на телесна повреда); или
• повредата по колата е причинила и друга повреда;
• приел(а) сте ремонт, който се е оказал неудовлетворителен;
• направил(а) сте допълнителни разходи, поради нарушението на договора от страна на дилъра – например, наложило се е да проведете телефонни разговори или да заплатите за алтернативен транспорт.

Как да си разрешите проблема
След като осъзнаете правата си, се свържете с дилъра. Дилъра и(или) кредитната компания, а не производителя, са отговорни за вашата жалба.
Следвайте следните стъпки:
• престанете да използвате колата;
• съберете всичките си документи, включително и фактурите по продажбата, гаранция или поръчителство и(или) кредитно споразумение;
• ако някой е пострадал, или ако смятате, че е извършено престъпление (например, колата е неизправна), трябва да се свържете с вашия местен Trading Standarts Department, преди отново да отидете при търговеца;
• свържете се с дилъра и кредитната компания (ако има такава) веднага щом откриете дефекта. Върнете колата и поискайте разговор с мениджъра или собственика. Може и да изпратите писмо до мениджъра или собственика, като приложите копие от вашата фактура при продажбата. Запазете си копие то вашето писмо. Обяснете проблемите си спокойно, но настоятелно и си поискайте парите обратно, или ремонт, замяна, или компенсация, като определите срок;
• ако все пак не сте удовлетворен(а), изпратете писмо до дилъра и(или) кредитната компания, като повторите оплакването си и мерките, които сте предприел(а) до момента. Посочете им 14-дневен срок, в който да разрешат проблема, или ще предприемете законни действия. Изпратете писмото си с препоръчана доставка с копие до главното управление. Запазете копия от всичките си писма;
• ако дилъра ви направи алтернативна оферта (например, ви замени колата с друга), вие може или да приемете, или да продължите да преговаряте. Бъдете реалистичен(реалисти чна) в избора си. Може и да не получите по-добра оферта като отидете в съда;
• ако дилъра не отговаря на писмата ви, откаже да предприеме някакви действия или крайната му оферта е незадоволителна за вас, единствения ви избор е да отидете в съда. Ако претендирате за ремонтните разходи, сдобийте се с достатъчно доказателства, с които да подкрепите жалбата си – например, експертни доклади, снимки и т.н. – преди да позволите ремонтната дейност да се извърши в друг сервиз.
Запомнете, съда е вашата последна алтернатива. Трябва да разберете и дали дилъра е в състоятелност. Няма смисъл да съдите човек или фирма, които нямат пари. Така че ако сте закупил(а) пари по дефектната си кола, не губете повече по дело, което не можете да спечелите.

Получаване на експертно мнение
Ако в основата на проблема е спор, може да е необходимо да потърсите експертно мнение. Това може да стане чрез търговска асоциация или някой, достатъчно квалифициран, който желае да направи писмени заключения. Обикновено за докладите се заплаща, така че трябва предварително да постигнете съгласие с продавача относно избора на експерт, с чието заключение ще бъдете обвързани. В последствие, ако жалбата бъде приета, трябва да можете да възстановите разходите. Ако използвате търговска асоциация, тя може да ви предложи помирение или арбитраж. Обикновено, арбитража е законно обвързващ. Ако желаете повече информация преди да предприемете нещо подобно, можете да се свържете с търговската асоциация.

Купуване на кола на търг
Ако купите кола втора употреба на търг, на който сте имал(а) възможността да присъствате лично, вашите права може да са ограничени, ако се окаже, че колата е повредена. Трябва да проверите бизнес условията на търга. Ако според тях нямате права по силата на Sale of Goods Act 1979, тогава трябва да купите колата така както ви е представена, така че отговорността да прегледате колата преди да предложите цена за нея, е ваша.
Някои търгове може да ви предложат застраховка срещу кражба на превозното средство, а други могат да ви предложат период на изчакване (въпреки че обикновено е много малък – няколко часа).

Купуване на кола от частен продавач
Ако купите кола от частен продавач, вие ще имате възможност да предприемете действия срещу него, единствено ако колата не отговаря на описанието си. Продавачите отговарят за неверни описания, дори и да са вярвали, че те отговарят на истината. Бъдете предпазлив(а) към продавачите, които желаят да се срещнат с вас на места, отдалечени от личния им адрес, към продавачи, чиито имена не са вписани в автомобилния паспорт, или които избягват отговорите на въпросите ви.

Кой може да помогне?
Ако имате противоречие относно гаранция, издадена от производител или от застрахователна компания, които са членове на Society of Motor Manufacturers and Traders (0870 7518270), може да използвате тяхната помирителна процедура.
Retail Motor Industry Federation и Society of Motor Auctions (01788 538317) са членове на една и съща организация, а всички членове трябва да спазват практически кодекс. Има вътрешна помирителна процедура и независима арбитражна програма, организирани от Chartered Institute of Arbitrators, за подадени жалби срещу техните членове
Публикувано от: bghelp.co.uk



Кола втора ръка! Купувачът трябва да ...

Етикети: Употребяван автомобил, Втора ръка, Втора употреба, Кола, Коли, Автомобили втора ръка, Коли нов внос, Автомобил нов внос, Употребявани коли, Автомобили, Купувам кола, Дефект, Дефекти, Повреда, Кола повреди, Дефектен автомобил, Кола дефекти, Коли втора употреба

Това са няколко съвета, които могат да ви помогнат да се ориентирате за общото състояни на колата. За да добиете по-ясна представа за това, което купувате, е препоръчително колата да бъде прегледана и от добър техник по възможност. Ако това е изключен вариант за вас вижте поясненията по-долу и се опитайте да ги спазите, когато сте на път да закупите употребяван автомобил.

Най-неблагоприятната сделка, която можем да сключим, е да попаднем на кола, широко позната като "lemon car". Това е кола, която има постоянен и невъзможен за отстраняване дефект. Такива коли са познати и под термина "manufacturer buyback", което означава, че производителят я е препродал въпреки наличието на дефекта. В много страни проблемът с тези коли е почти решен, тъй като в продължение на години се изготвя база данни и колите си имат "досиета". По този начин потенциалните купувачи могат да проверят статуса на автомобила, който са решили да купуват. За съжаление в България подобна практика е все още непозната и затова трябва да знаем как да се предпазим, как да бъдем разумни купувачи и потребители и да защитим правата си, още преди да сме закупили дефектна стока. Това ще ни помогне да избегнем опитите да поправим стореното постфактум.

Първо и задължително условие е, преди да купите колата, тя да мине на щателен преглед при независим техник, които да ви предостави нужната информация за състоянието на колата. Той е човекът, които би могъл да открие скрит дефект и да ви спести много главоболия. Непременно трябва да се проверят дали работят добре следните индикатори по колата:

» Предни и задни фарове;

» Мигачи;

» Аварийни светлини;

» Клаксон;

» Светлините по таблото;

» Стопове;

» Дълги и къси светлини на фаровете;

» Чистачки.

Много е важно лично да огледате колата отвън, за да проверите за драскотини или следи от удари. Те са показатели за това дали колата е претърпяла сериозни инциденти. Разхлабен преден, заден капак или калник, или недобре затваряща се врата също могат да бъдат свидетелство за минала катастрофа на колата. По предния и задния капак на колата, както и по покрива, е възможно да личат следи от градушка. Проверявайте и за това. Драскотини по покрива или следи от инструменти могат да говорят за бивша полицейска или таксиметрова кола, което означава прекалено натоварване и износване на автомобила.

Проверявайте добре за наличието на ръжда по вратите, праговете, калниците и подкалниците. Разгледайте добре долната част на колата за ерозия, която е трудна и скъпа за отстраняване впоследствие.

Вътре в колата се уверете, че седалките могат да се позиционират при нужда и че коланите са в добро състояние. При коланите е абсолютно задължително предпазният им механизъм да работи. Проверявайте също дали тапицерията и облицовката на пода не са прекалено износени и дали работят касетофонът или климатикът, ако ги има. Последните са детайли, които не са от значение за сигурността на вашия автомобил, но винаги са повод да искате отстъпка в цената.

Не е препоръчително да се купува кола по тъмно или в дъждовно време, когато дефектите не могат да бъдат забелязани навреме.

За какво още трябва да се уверите, че е в изправност?

Гуми

Гумите би следвало да са износени равномерно, а не само на някои места. Подобно неравномерно износване е знак или за лошо поставяне на гумите, или за проблем при спирането. Резервната гума също трябва да е в добро състояние, а не да ви дадат прекалено износена и неизползваема вече гума. Хубаво е да ви продадат заедно с колата и най-нужните инструменти, например крик.

Прозорци и врати

Уверете се, че прозорците могат да се отварят и не заяждат и че вратите се затварят добре. Важно е да се проверят и ключалките на вратите, преди да купите колата. Не трябва да се налага да блъскате вратите, те би трябвало да могат да се затварят леко.

Акумулатор

Проверете акумулатора и най-вече за следи от ерозия по него.

Двигател

Двигателят трябва да работи гладко. Не бива да издава странни шумове като потракване или потропване. Това могат да бъдат знаци за неизправност или износване. Двигателят трябва да продължи да работи изправно и когато подкарате колата, ускорявате или намалявате скоростта. Много е важно да обърнете внимание да не би да изтича масло. Ако забележите теч на масло от колата, това означава, че си очаква скъп ремонт, преди да можете да я карате.

Спирачки

Колата би следвало да спира равномерно и по права линия. Можете да изпробвате спирачките, като спрете рязко. Педалът не трябва да потъва много навътре или да го усещате прекалено свободен. Воланът не трябва да вибрира.

Съединител и скоростна кутия

За да ги изпробвате, потърсете наклон, където да тръгнете или спрете. Прекалено потреперване на колата може да означава проблеми със съединителя или скоростната кутия. Скоростите трябва да се сменят лесно. Ако обаче ви е нужна сила, за да сменяте скоростите, това е индикатор за проблем. Докато сменяте скоростите, не трябва да чувате пращене, тракане или друг обезпокояващ шум.

При автомобилите с автоматични скорости трябва да се внимава за буботене или други нетипични шумове идващи от скоростната кутия

Ауспух/отвеждане на газовете

След като запалите колата, подайте няколко пъти газ. Ако от ауспуха излиза син дим, това е признак на износване на двигателя. Нека някой наблюдава колата, докато я карате и най-вече докато я изкачвате по нанагорнище. Прекаленото излизане на дим от ауспуха в тези случаи е индикатор за по-сериозни проблеми с двигателя. Прекалено много дим или силни шумове са признак за дупки или ръжда по тръбите или заглушителите.

Окачване на колата/ходова част

Тракане или тропане на колата може да означава лошо окачване или износване в тези части. Силно тракане по неравен път е показател, че окачването на колата не е добро.

Виж още подобни теми:

Купувам употребяван автомобил! Какво да търся при огледа?

Какво трябва да огледам:

» Външен вид
» Гуми и джанти
» Стъкла и фарове
» Амортисьори
» Интериор
» Двигател
» Пробно курмуване
» Съединител
» Масло
» Ауспух/отвеждане
» Спирачна система
» Под колата


Още веднъж- вземете със себе си приятел или познат, четири очи виждат по-добре от две. Най-добрият вариант е ако имате познат, който работи като авто-механик и той ви придружи. В противен случай създайте впечатлението, че разбирате от коли и избягвайте въпроси, които могат да издадат некопетентността ви. Въоражете се с търпение и си пригответе списък с основните неща за проверка. Не се оставяйте продавачът да ви "се обяснява" и ако ви пречи при огледа по-добре потърсете друг - коли има колкото искате и на други места.

Външният вид / лак

Препоръръчително е да направите огледа при слънчево или поне при сухо време- тогава най-добре се вижда какво е състоянието на лака. Огледайте внимателно калниците и вратите - откриете ли различия в лака (по-тъмен/по-светъл цвят) попитайте продавача за причината. Вероятната причина е не винаги катастрофа, но е препоръчително да се отбележи в договора за продажба. Не забравяйте да проверите също връзките между вратите, калниците, капака на мотора и багажника - там най-ясно се разпознават следи от ктастрофирала кола. Например следи от лак (нов) върху гумените уплътнения. Запишете всяка разлика в договора, даже на пръв поглед и да е минимална - при неправилни или премълчани данни от страна на продавача имате по-голям шанс да прекратите вече сключен договор.

Гуми и джанти

Гумите и джантите не бива да имат следи от удари - в повечето случаи странични от бордюрите. Ако профила на гумите е явно неравномерен, съществува възможност колата да е претърпяла една или повече катастрофи. Във всеки случай нещо не е на ред и това може да ви излезе скъпо в последствие. Профилът на гумите не бива да е под 4мм, въпреки че по закон са позволени 1,6мм. При алуминиеви джанти е важно те да са вписани в документите на колата, в противен случай са нелегални.

Стъкла и фарове

При драскотини и пукнатини на предното стъкло, имате право и възможност да намалите цената поне с 400-500?. Не е без значение и дали от вътрешната страна на фаровете се кондензира вода - неправилно уплътнени или пукнати стъла.

Амортисьори

Натиснете с цяло тяло отстрани на колата. Нормално е след 1-2 поклащания да спре - в противен случай е вероятно амортисьорите да са дефектни и да изпускат масло.

Интериор

Още с първият поглед се вижда какво е състоянието на колата. Миризмата "издава", дали е кола на пушач и дали често в нея и превозвано куче например. Влага в купето е не само неприятна, но и създава проблеми с ръжда, както и изпотяване на прозорците по време на път.Погледнете непременно под настилките отпред и отзад пред седалките, както и в багажника.Препоръчително е и да се провери дали седалките са здраво закрепени (не се клатят).
Инспектирайте всичко ел.прозорци, люк, коланите, ключалките, мигачите, радиото, фаровете и всички светлинни сигнали на арматурното табло.

Двигател/агрегати

В повечето случаи преди продажба моторите на колите се изчистват - измиват (Motorwäsche), за да изглеждат по-нови и поддържани. Проверете въпреки всичко старателно. Например стар акумулатор се познава по изтичането на киселина, както и по нагара на клемите. Това е и показател за ниско киселинно съдържание.
Колата в никакъв случай не трябва да гори повече от 1 литър масло на 1000км. По възможност регистрирайте това в договора за покупко-продажба. Важно е също на пробката за маслото да няма метални частици, тъй като това е признак за дефектен мотор. Огледайте внимателно и капачката (за наливане на масло), ако забележите светла тлака, това е признак за дефектна гарнитура на цилиндрите.

Не е възможно всяка поправка върху колата да се скрие. Дали колата е в оригинално състояние, се вижда например от това дали болтовете на калниците са лакирани - така излизат от фабриката. Други показатели за поправки на евентуално катастрофирала кола са разлика в цвета на лака или остатък от кит.

Измиването на мотора на пръв поглед премахва следите от изтичащо масло, затова непременно трябва да направите Probefahrt - карайте колата поне 10-20км. Най-проблематично е изтичане на маслото между мотора и скоростната кутия. В този случай е възможен и дефект на съединителя, а това е скъпо удоволствие.
Проверете как реагира показателя за температурата, след запалването на мотора. Ако температурата веднага се вдигне до нормално допустимото, означава че колата е подгрявана - в този случай продавача се опитва да скрие нещо, което се усеща само при студен мотор.

Пробно кормуване

Въоражете се с време, става въпрос за сигурността и вашето портмоне. Не се оставяйте продавача да ви диктува условията. Изберете си предварително отсечката за проба така, че да усетите по-добре как колата реагира при изкачване, не асфалтиран участък и т.н. Минаване през автомивка също е препоръчително - възможни дупки и не добро уплътнение излизат наяве.

Съединител

Вслушайте се внимателно какъв звук издава съединителя при натискане на педала: ако се чува леко потропване, което изчезва след натискане до край (не по време на движение) вероятно лагера е дефектен. Драскащ или скърцащ звук по време на движение показва дефект на синхронизацията. И в двата случая непременно ги впишете в договора и поискайте обяснение от продавача.

Масло

Обърнте бнимание на това колко и какво излиза от ауспуфа. Бял пушек се образува при навлизане на вода в горивната камера - вероятно дефектна гарнитура. Син пушек е признак на изгаряне на масло.

Ауспух/отвеждаща система

Чуете ли метален звук, е вероятно катализатора и/или гърнето да не са изправни, както и да е ръждясъл или изгнил.


Спирачна система

Фактически най-важната част на една кола. За проба е достатъчна скорост от 40км/ч. Натиснете спирачки по време на движение и пуснете волана (естесвенно на подходящо за това място), ако колата не спре равномерно трябва да се сменят най-малко накладките.
При коли с АBS е необходимо да държите волана здраво при внезапни спирачки - колелата на колата трябва да блокират не по-рано от преди пълното спиране на колата. Ръчната спирачка се изпробва при движение - карайте колата със скорост 10-15км/ч и дръпнете спирачката. Блокират ли задните колела - всичко е наред.
При различни скорост обърнете внимание на това дали се усещат вибрации на волана - ако са силно осезаеми, е вероятно джантите да са удряни и/или дефектни.

Под колата

След пробното каране проверете дали няма изтичане на масло покрай мотора и вода от радиатора. В случай че забележите минимално изтичане на масло (капки) настоявайте пред продавача да поправи повредата. В противен случай има само едно решение- търсете друга кола(и друг продавач), защото вероятността за по-големи дефекти не е изключена.
Водата в радиатора небива да бъде ръждива или омаслена.В случай че забележите мехурчета в преливника на радиатора е възможно гарнитурата на цилиндрите да е дефектна.

На първо място огледайте дали не се виждат следи от масло по мотора, скоростната кутия, диференциала. Не по-малко важно е да огледате добре за изкривявания на носители, както и за ръжда. На пръв поглед ново дъно е показател за една или повече поправки.
Във всички случаи ако колата е над 4-5 години я купувайте само с нов TÜV, тъй като след прегледа евентуални повреди/недостатъци трябва да се отстранят.
Непременно вижте документа за TÜV-а: в много случаи продавачите се опитват да скрият колко километра е истинският пробег на колата (връщането на километража струва 100? и не е забранено). Това е задължително отбелязано в TÜV-a и AU документите.

Нередности/дефекти

В случай че откриете дефекти, настоявайте продавача да извърши поправка преди да платите колата - откаже ли, търсете по-добре друга. Не се притеснявайте да се пазарите - печалбата на продавачите е между 300 и 2000? в зависимост от това колко стара или нова е колата.

Ако не разбирате нищо от автомобили ви препоръчваме да направите вашата покупка в автокъща. Разбира се това по принцип е по-скъпо, но предимството е че имате гаранция, която е задължителна и при евентуални последвали проблеми с автомобила знаете кого и къде да го намерите. Продавача който сте срещнали буквално на улицата може вече никога да не можете да го откриете. Затова ние ви препоръчваме да купувате автомобилите си от автокъща съпътствани с всички документи.



Най-посещавани Кой е тук в момента